Φταίει ο… Δημιουργός για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής
Στα «μαλακά» έπεσαν οι κατηγορούμενοι για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση των οκτώ κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών, ενώ αποφάσισε την ενοχή τριών εκ των οκτώ κατηγορουμένων σε βαθμό πλημμελήματος για τους θανάτους των 25 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.
Συγκεκριμένα ποινή φυλάκισης 14 μηνών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στην τότε Δήμαρχο Μάνδρας και 18 μηνών στους δύο υπαλλήλους αρμόδιων υπηρεσιών,για την υπόθεση της πλημμύρας στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.
Οι δικαστές έδωσαν τριετή αναστολή στην έκτιση ποινής στους τρείς, στους οποίους έχει αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Το δικαστήριο έκρινε νωρίτερα πως οι τρεις κατηγορούμενοι ευθύνονται μερικώς για την ραγδαία εισροή των υδάτων από την έντονη βροχόπτωση σε τμήματα της πόλης, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης προβλημάτων με αυθαίρετες κατασκευές στις κοίτες των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρων.
Τόσο οι τρεις καταδικασθέντες, όσο και οι πέντε συγκατηγορούμενοί τους που απαλλάχθηκαν πλήρως, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, δεν φέρουν καμία ευθύνη για τους 25 νεκρούς και τους 13 τραυματίες, θύματα της τεράστιας ποσότητας νερού που κατέκλυσε την περιοχή.
Η ασυνήθιστη κίνηση της έδρας
Κάνοντας μια αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Αργυρώ Νικολακούδη ανακοίνωσε την αθώωση και των 8 κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών. Ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή της πρώην δημάρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, του πρώην προϊσταμένου της ΥΔΟΜ και μιας υπαλλήλου της περιφέρειας για το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας.
Της ανακοίνωσης της απόφασης προηγήθηκε η ανάγνωση ενός λεπτομερούς σκεπτικού, κίνηση ασυνήθιστη στα ποινικά δικαστήρια. Οι δικαστές έκριναν ένοχη την πρώην δήμαρχο Μάνδρας και τον τότε προϊστάμενο της πολεοδομίας Ελευσίνας εντοπίζοντας ευθύνες για τις αυθαίρετες κατασκευές στο ρέμα Σούρες.
«Οι έλεγχοι της πολεοδομίας έπρεπε να κινηθούν και αυτεπαγγέλτως. Μετά τις πλημμύρες έγιναν έλεγχοι, με τις ίδιες δύο υπαλλήλους, σε τέσσερις ημέρες» σημείωσε η πρόεδρος και συμπλήρωσε αναφερόμενη στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας πως «ήταν διοικητική και πολιτική προϊστάμενη, όφειλε να ασκεί τα καθήκοντα της με γνώμονα το καλό των κατοίκων και την αποτροπή του κινδύνου για αυτούς» εφόσον «γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο που από ενέργειες του δήμου υφίστατο».
Για την απαλλαγή από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια από παραλείψεως η πρόεδρος ανέφερε: «Δεν προήλθαν θάνατοι και τραυματισμοί συνδεόμενοι αιτιωδώς με τις αυθαίρετες κατασκευές στο ρέμα Σούρες».
Κατά την πρόεδρο εάν είχε ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο πριν τις πλημμύρες του 2017, σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου θα είχε μειωθεί η ροή κατά 48% και τα ρέματα θα υπερχείλιζαν δύο ώρες αργότερα. Όπως σημείωσε αυτά, «θα απέτρεπαν τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν».
Ανακοίνωση δικηγόρων
«Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφαση του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα και απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα.
Οι θάνατοι των ανθρώπων στην Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε «η κακιά στιγμή». Οι συγγενείς των θυμάτων -μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση- θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα, προκειμένου να ανατρέψουν την λανθασμένη κι άδικη αυτή αποφαση, ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν» δήλωσαν οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας.
Η πρωτόδικη απόφαση
Υπενθυμίζεται, ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο απαλλάχθηκαν πλήρως από της κατηγορίες άλλοι έξι κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Αν και ασκήθηκε έφεση και οδηγήθηκαν ξανά όλοι οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, οι έξι αθωωθέντες υπέβαλαν ενστάσεις επί της έφεσης και το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τις έκανε δεκτές.
«Η έφεση του Εισαγγελέα ήταν εκπρόθεσμη χωρίς να υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας. Ως εκ τούτου η ασκηθείσα έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη» είχε αναφέρει η πρόεδρος της έδρας με τη δίκη να συνεχίζεται τελικά μόνο για τους 6 πρωτοδίκως καταδικασθέντες.