ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜΗΖ

Ο δικός σας ραδιοφωνικός σταθμός

 
 
 
 

Αύξηση 75% των τροχαίων ατυχημάτων στο νομό Λέσβου

Σχεδόν καθημερινές είναι οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας που καταγράφουν τα τροχαία ατυχήματα που πραγματοποιούνται στα νησιά του νομού Λέσβου. Όσοι παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές αντιλαμβάνονται πως τα τροχαία ατυχήματα στα νησιά μας αυξάνονται. Ωστόσο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν την πολύ μεγάλη αύξηση των ατυχημάτων και τις πραγματικές διαστάσεις του κοινωνικού προβλήματος.

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το πεντάμηνο Ιανουάριο - Μάιος 2022, καταγράφουν αύξηση των ατυχημάτων κατά 75% στο νομό Λέσβου. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 42 ατυχήματα, όταν την ίδια περίοδο του 2021 είχαν καταγραφεί 24 ατυχήματα. Τον Απρίλιο του 2022 καταγράφηκαν 12 ατυχήματα στο νομό, όταν τον Απρίλιο του 2021 είχαν καταγραφεί τέσσερα ατυχήματα.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 διπλασιάστηκαν οι νεκροί και οι βαριά τραυματίες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν δύο νεκροί (ένας το 2021) και έξι βαριά τραυματίες (τρεις το 2021). Οι ελαφρά τραυματίες στο πεντάμηνο του 2022 ήταν 35, έναντι 27 το 2021.

Η Έρευνα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων διενεργείται σε μηνιαία βάση και παρακολουθεί, κατά Περιφέρεια και Νομό, για κάθε μήνα χωριστά, τον αριθμό των οδικών  τροχαίων ατυχημάτων κατά βαρύτητα (θανατηφόρα και/ή με τραυματισμούς) και τον αριθμό των παθόντων ατόμων κατά κατηγορία αυτών (οδηγοί, μεταφερόμενοι, πεζοί).

Πέρα από τις στατιστικές αναλύσεις
Οι οδηγοί και οι επιβάτες δικύκλων είναι η πλειοψηφία των τραυματιών και  των νεκρών στα ατυχήματα, συμπέρασμα που προκύπτει από μια προσεκτική ματιά στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας. Πολλοί οδηγοί δικύκλων αποφεύγουν να φορέσουν προστατευτικό κράνος. Πολύ μικρός είναι ο αριθμός των οδηγών δικύκλων που χρησιμοποιούν άλλα προστατευτικά μέσα (ειδικά μπουφάν και φόρμες) εκτός από το κράνος που η χρήση του είναι υποχρεωτικοί.

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνό φαινόμενο μια ολόκληρη οικογένεια (γονείς και δύο παιδιά) να μετακινείται με μια μοτοσικλέτα. Τα μικρά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους γονείς ή όρθια ανάμεσα στον οδηγό και το τιμόνι της μοτοσυκλέτας. Πρόκειται για μια μορφή εξαιρετικά επικίνδυνης οδήγησης.

Η  υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα είναι συχνές αιτίες ατυχημάτων.