ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜΗΖ

Ο δικός σας ραδιοφωνικός σταθμός

 
 
 
 

Εκτέλεσαν τον «Shogun» της σύγχρονης Ιαπωνίας

Γιός ενός πρώην πολύ γνωστού υπουργού εξωτερικών και εγγονός ενός πρωθυπουργού, ο Σίνζο Άμπε ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο πλέον αναγνωρίσιμος πολιτικός της  χώρας του. Εθνικιστής, συντηρητικός, υπέρμαχος του επανεξοπλισμού της Ιαπωνίας, πολιτικός που έθετε συνέχεια στην συζήτηση το ζήτημα συγκρότησης πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης από την χώρα του. Ο Σίνζο Άμπε δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2020 εν μέσω Πανδημίας για λόγους υγείας.

Υπέφερε από ελκώδη αιμορραγική κολίτιδα. Μία ασθένεια ανίατη η οποία πολλές φορές στη ζωή του τον καθήλωνε. Παρόλα αυτά δεν το έβαζε κάτω. Μόλις 67 ετών ,λειτουργούσε πλέον ως «μηχανισμός πολιτικής στήριξης» μη αναγνωρίσιμων πολιτικών οι οποίοι βεβαίως τύχαιναν της απολύτου εγκρίσεως του, εξαιρετικά δραστήριος φαίνεται πώς έσπαγε τα νεύρα του σημερινού πρωθυπουργού της Ιαπωνίας αφού η δραστηριότητα του πολύ συχνά βραχυκύκλωνε τις πολιτικές επιλογές του διαδόχου του.

Οι φίλοι του και κυρίως οι εχθροί του τον αποκαλούσαν «το τέλειο πολιτικό ζώο». Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας του φέρει την σφραγίδα του. Υπερβολικά συντηρητικός, φανατικός νεοφιλελεύθερος ως προς τις επιλογές του στην Οικονομία, έμεινε στην ιστορία ως  ο άνθρωπος που εφάρμοζε τα  περίφημα «Abenomics». Το μίγμα δηλαδή μίας οικονομικής πολιτικής το οποίο μόνον αυτός κατανοούσε και υλοποιούσε και μάλιστα σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού.

Ο δολοφόνος, ένας πρώην στρατιώτης στην εδαφική άμυνα, με κάποια θητεία στο Ναυτικό διατηρούσε στο σπίτι του ένα εργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων όπλων και πυρομαχικών.  Το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο ιάπωνας πολιτικός  αποτελείται από δύο κομμάτια ατσάλινου σωλήνα κολλημένα μεταξύ τους με μαύρη ταινία καθώς και ένα είδος χειροποίητης σκανδάλης. Μοιάζει με κάτι που δημιουργήθηκε βάσει σχεδίων που βρέθηκαν στο Διαδίκτυο.

Στην Ιαπωνία είναι πολύ δύσκολο να οπλοφορείς ,ακόμη πιο δύσκολο να διαθέτεις άδεια οπλοφορίας και πάρα πολύ δύσκολο να αγοράσεις όπλο . Ακόμη και η θρυλική Γιακούζα αποφεύγει την χρήση όπλων διότι οι νόμοι είναι τόσο αυστηροί που δεν αξίζει τον κόπο να το διακινδυνεύσει κανείς. Όσο για την άδεια οπλοφορίας είναι μία ολόκληρη υπόθεση. Ερωτώνται ακόμη και οι γείτονες κάποιου ο οποίος υπέβαλε αίτημα οπλοφορίας. Προβλέπεται εξονυχιστική τεχνική και ψυχολογική αξιολόγηση του ενδιαφερομένου. Ο υποψήφιος «οπλοφόρος» είναι επίκεντρο παρακολούθησης η οποία μπορεί και να κρατήσει καιρό.

Η έννοια της πολιτικής δολοφονίας στην Ιαπωνία βεβαίως δεν είναι άγνωστη. Είναι απλά ένα πολύ σπάνιο έγκλημα. Γενικά τα βίαια εγκλήματα στην Ιαπωνία είναι σπάνια. Σπανιότατα. Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται κατά την προεκλογική περίοδο στην χώρα αυτή είναι χαλαρά ,πολύ χαλαρά και δεν θυμίζουν σε τίποτε τα αστυνομικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ επί παραδείγματι. Φυσικά, έχουν υπάρξει και άλλες δολοφονίες πολιτικών στην Ιαπωνία. Η πιο γνωστή διεπράχθη το 1960 όταν ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιαπωνίας, Ινετζίρο Ασανούμα, μαχαιρώθηκε στην κοιλιά με ένα σπαθί σαμουράι από έναν φανατικό υποστηρικτή της δεξιάς.

Παρ’ όλο που υπάρχουν ακόμα δεξιοί εξτρεμιστές στην Ιαπωνία, ο Άμπε, ο οποίος ήταν δεξιός εθνικιστής, δεν φάνταζε ως πιθανός στόχος. Αυτός είναι και ο λόγος που η δολοφονία του Σίνζο Άμπε αιφνιδίασε το σύνολο της ιαπωνικής κοινωνίας .

ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜHZ Ο δικός σας, αγαπημένος ραδιοφωνικός σταθμός

 

October 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Τελευταία άρθρα

Blogroll