ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜΗΖ

Ο δικός σας ραδιοφωνικός σταθμός

 
 
 
 

Το γνωρίζατε; – Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες

Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους, αν προηγουμένως δεν έχουν απολαύσει τον αγαπημένο καφέ τους.

Αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία ως προς το γιατί κάποιοι άνθρωποι τείνουν να βασίζονται τόσο πολύ σε αυτό. Μια μελέτη του 2011 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών.

Μεταξύ εκείνων που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφεϊνούχου ροφήματος την ημέρα, ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν 20% χαμηλότερος από ό,τι σε εκείνες που έπιναν λίγο ή καθόλου. Ο ντεκαφεϊνέ, ωστόσο, δεν φάνηκε να παρέχει καμία προστασία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι που έπιναν άλλα λιγότερο καφεϊνούχα ροφήματα δεν φάνηκε να λαμβάνουν την ίδια προστασία έναντι της κατάθλιψης.

Αν και η μελέτη τους αφορούσε κυρίως γυναίκες, οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, διαπιστώσει παρόμοια σχέση μεταξύ του καφέ και του κινδύνου κατάθλιψης στους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους, προειδοποιεί το Healthline.

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες

Το Psych Central υποστηρίζει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να μειώσει την κατάθλιψη στους ενήλικες λόγω των επιδράσεών της στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Αλληλεπιδρά με μια ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται «αδενοσίνη», εξηγούν.

Η αδενοσίνη σας προκαλεί υπνηλία, αλλά η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει αυτό το μόριο. Ως αποτέλεσμα, αισθάνεστε πιο άγρυπνοι.

Η καφεΐνη μπορεί, επίσης, να είναι ικανή να αυξήσει ορισμένους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη, λένε. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Πληροφορίες από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα οριακό σημείο για την κατανάλωση καφέ, ωστόσο.

Πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές παρενέργειες όπως άγχος, ταραχή, πονοκεφάλους και ασυναρτησίες στην ομιλία, γράφουν. Εξηγούν ότι αυτό είναι που το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) αποκαλεί «δηλητηρίαση από καφέ».

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, 400 mg καφεΐνης την ημέρα -περίπου όσο θα έπαιρνε κανείς με τέσσερα φλιτζάνια καφέ- είναι ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες που δεν είναι έγκυες.

Αυτό είναι το ίδιο επίπεδο κατανάλωσης που η μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες. Με αυτό το δεδομένο, αν έχετε πρόβλημα ύπνου, φροντίστε να μην καταναλώνετε καφεΐνη πολύ αργά μέσα στην ημέρα, καθώς η αϋπνία μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη, προειδοποιεί η Mayo Clinic.