ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜΗΖ

Ο δικός σας ραδιοφωνικός σταθμός

 
 
 
 

Πάτρα: Περιπλέκεται η υπόθεση για τα τρία νεκρά παιδιά - Η «απίθανη» εκδοχή και το σενάριο

Η υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα δεν φαίνεται να ανατέθηκε τυχαία στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, στο πιο έμπειρο δηλαδή τμήμα της χώρας σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής τρίτων στην υπόθεση θανάτου τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» τίθενται κάποια ερωτηματικά και υπάρχουν κάποιες πιθανές απαντήσεις σε σενάρια όπως για ποιον λόγο ένα εξειδικευμένο σε εγκλήματα δολοφονιών τμήμα, να αναλαμβάνει μία οικογενειακή τραγωδία για την οποία όλα έδειχναν ότι πρόκειται για τρεις θανάτους παιδιών που ασθενούσαν, το καθένα από διαφορετική αρρώστια;

Η ενέργεια αυτή του Εισαγγελέα Πατρών έχει να κάνει μόνο με την πρόθεσή του να διερευνηθεί από όλους και εις βάθος η ιστορία ή έχει κάποιοι στοιχείο που παραπέμπει σε κάτι τέτοιο; Κανείς δεν γνωρίζει. Είναι βέβαιο όμως ότι στο Εισαγγελικό γραφείο έχουν φθάσει πληροφορίες κυρίως από ιατρικούς και ιατροδικαστικούς κύκλους της Πάτρας και της Αθήνας που τον ανάγκασαν να «διερευνεί» ακόμη περισσότερο την έρευνα και να της δώσει άλλη διάσταση.

Φυσικά μέχρι και χθες δεν υπήρχε καμία υποψία για κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο! Άλλωστε είναι «τρελό» να σκεφθεί και μόνο κάποιος πως άνθρωπος έβαλε στόχο να σκοτώσει με ιδιαίτερα μυστήριο τρόπο τρία κοριτσάκια.

Είναι βέβαιο πάντως ότι από την μέχρι στιγμής εξέταση και αξιολόγηση των στοιχείων από τις αρχές, κρίθηκε ότι η υπόθεση θα πρέπει να ψαχτεί σε βάθος κι έτσι η διερεύνηση περνά στα χέρια των έμπειρων αξιωματικών της Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αξιωματικοί μόλις λάβουν στα χέρια τους τον φάκελο, θα βάλουν στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τον θάνατο των τριών παιδιών και θα ξεκινήσουν έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Λόγω της λεπτότητας και σοβαρότητας του θέματος, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει τύχει συνδρομής απ’ όλες τις εισαγγελικές βαθμίδες, αφού οι μυστηριώδεις θάνατοι έχουν απασχολήσει τους πάντες σε δικαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όπως έγινε γνωστό, με βάση την εντολή για την διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης, πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν εκθέσεις για τους «μυστηριώδεις» θανάτους και οι γιατροί των παιδιών.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει η «Π» ο θάνατος της Τζωρτζίνας είναι ο πιο «μυστήριος» και ίσως από αυτόν οδηγηθούν οι αρμόδιες αρχές στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τα κορίτσια όπως είναι γνωστό και παρά τα όσα ακούγονται από διάφορα μέσα ενημέρωσης ΔΕΝ πέθαναν από την ίδια αιτία. Οπως και να ‘χει πάντως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Και κυρίως στην οικογένεια που ζει το δράμα της.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» στην Εισαγγελία Πατρών αλλά και στο Ανθρωποκτονιών έχουν φθάσει πληροφορίες πως αν τελικά υπάρχει περίπτωση ανθρωποκτονίας (κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο αφού μέχρι σήμερα οι θάνατοι έχουν ιατρικό λόγο για τον οποίον επήλθαν) τότε κάποιος μπορεί να πάσχει από το λεγόμενο σύνδρομο Μινχάουζεν δια ανατιπροσώπου.

Είναι κλινική διαταραχή μέσω της οποίας ένα άτομο βλάπτει κάποιον άλλον.

Και μάλιστα μπορεί το άτομο να είναι υπεράνω υποψίας. Από κάποιον συγγενή μέχρι κάποιον νοσηλευτή. Θα πρέπει να τονιστεί πως το συγκεκριμένο σύνδρομο είχε μπει στην σκέψη όσων ασχολήθηκαν με την υπόθεση τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα.

Χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, ο πάσχων προχωρά σε επικίνδυνους τραυματισμούς ή πλασματικά μέσα (π.χ. τεχνητές μολύνσεις), αναζητώντας το έλεος από τρίτους. Πρόκειται, δηλαδή, για ψυχοπαθολογία με ολέθριες προεκτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Παρατηρήθηκε ότι ένα 5%-10% είχε θανατηφόρο κατάληξη.

Το ζήτημα είναι ότι τα θύματα του συνδρόμου αυτού κακοποιούνται και δηλητηριάζονται σταδιακά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοια φαινόμενα δεν έγιναν άμεσα αντιληπτά από τον περίγυρο των θυμάτων. Ο λόγος αφορούσε τον ζήλο με τον οποίο οι θύτες  δρούσαν κεκαλυμμένα. Έτσι, το σύνδρομο καθυστέρησε πολύ να αποκαλυφθεί.

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, ενώ πραγματικά εκδηλώνονται συμπτώματα στο θύμα, ο θύτης σαφώς τα προεκτείνει ή τα παραποιεί. Φτάνει σε σημείο να υποστηρίζει ότι γνωρίζει καλύτερα την ασθένεια από την οποία πάσχει το θύμα (π.χ. σε πιθανή αιμορραγία άγνωστης προέλευσης προσπαθεί να πείσει το γιατρό ότι πρόκειται για καρκίνο στο έντερο). Τείνει δηλαδή να δραματοποιεί τα γεγονότα εσκεμμένα, διαψεύδοντας ακόμα και τα τεκμήρια. Δε λείπουν ασφαλώς οι φορές που διαστρεβλώνει την αλήθεια και αποποιείται ευθύνες.

Ταυτόχρονα οι συχνές επισκέψεις σε κλινικές και η διαρκής αναζήτηση νοσοκομειακής βοήθειας για το θύμα είναι ένα ακόμη μέσο να επιτύχει ο θύτης το σκοπό του. Η μη λελογισμένη χρήση φαρμάκων για λογαριασμό του θύματος είναι ένα επιπλέον σημάδι .Αυτά τα φάρμακα έχουν σκοπό να προκαλέσουν κι άλλα προβλήματα υγείας, ούτως ώστε θύτης και θύμα να βρεθούν και πάλι στο νοσοκομείο.

Κατά συνέπεια ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τον θύτη, είναι όταν τον δούμε άνετο ή ακόμα και χαρούμενο μπροστά σε ανακοινώσεις γιατρών για σοβαρές επιπλοκές. Είναι κάτι για το οποίο ήταν προετοιμασμένος.

Ακόμη, όχι συχνά, ο ίδιος ο πάσχων από σύνδρομο Μινχάουζεν μπορεί να εργάζεται στον τομέα της υγείας, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του για τις ασθένειες.

Αυτό το οποίο προδίδει έντονα την ανάμειξη του θύτη, είναι πως τα συμπτώματα υποχωρούν με την απομάκρυνση του θύματος από κοντά του! Έτσι, σταδιακά, ο υπεράνω πάσης υποψίας ανθρωπος, πλέον θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος.

Κοινή δήλωση των γονέων μέσω του δικηγούρου

Στο  μεταξύ οι γονείς που έχασαν τα τρία μικρά παιδιά τους στην Πάτρα, εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν τα αίτια των θανάτων τους.

Στην δήλωση, ο δικηγόρος Δημήτρης Καράμπελας αναφέρεται στα αίτια των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας προσθέτοντας πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι γονείς πληροφορήθηκαν την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για να διαλευκανθούν πλήρως.

Η δήλωση του δικηγόρου των γονιών από την Πάτρα

«Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν» αναφέρει ο κ. Καράμπελας και συνεχίζει: «Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Πηγή: εφημερίδα «Πελοπόννησος»

ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜHZ Ο δικός σας, αγαπημένος ραδιοφωνικός σταθμός

 

February 2024
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Τελευταία άρθρα

Blogroll