ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜΗΖ

Ο δικός σας ραδιοφωνικός σταθμός

 
 
 
 

Το 2027 η ηλεκτρική σύνδεση της Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα

Το βόρειο Αιγαίο είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας που θα συνδεθεί με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ηπειρωτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή, Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ένεργειας) που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4 δις ευρώ, ενώ η διασύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με το πανελλαδικό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος θα απαιτήσει κεφάλαια 2,35 δις ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029 σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η σύνδεση της Λέσβου και της Λήμνου μέσω ανατολικής Μακεδονίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027. Την ίδια χρονιά θα γίνει η διασύνδεση της Κω και της ρόδου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω Κορίνθου. Το επόμενο έτος, το 2028, προβλέπεται η διασύνδεση της Λέσβου με την Χίο, της Κω με την Σάμο, της Σκύρου με την Εύβοια και της Ρόδου με την Κάρπαθο. Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει το 2029 με την σύνδεση της Λέσβου με την Σκύρο και της Χίου με την Σάμο.

Ο σχεδιασμός αυτός μετατρέπει την Λέσβο κέντρο για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Χίο και την Σάμο. Το νησί θα έχει δύο γραμμές σύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο η μία μέσω Σκύρου και η άλλη με ανατολική Μακεδονίας, δια μέσου της Λήμνου. Η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών του βορείου Αιγαίου με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα είναι βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Λέσβο και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ακόμη ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Διεθνείς διασυνδέσεις

Στον δεκαετή σχεδιασμό 2023-2032 του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται για πρώτη φορά η διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Στη φάση εκπόνησης μελετών  σκοπιμότητας βρίσκεται η  σχεδιαζόμενη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2022.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη μελέτη νέας διασύνδεσης Ελλάδας - Αλβανίας και στην παρούσα φάση συγκροτείται, για τον σκοπό αυτό, ομάδα εργασίας από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας.

ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜHZ Ο δικός σας, αγαπημένος ραδιοφωνικός σταθμός

 

January 2022
M T W T F S S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Τελευταία άρθρα

Blogroll