ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜΗΖ

Ο δικός σας ραδιοφωνικός σταθμός

 
 
 
 

Μέτρια ελαιοπαραγωγική χρονιά για τη Λέσβο η περίοδος `21‑`22

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο τέταρτος ψεκασμός στο πλαίσιο του έργου της δακοκτονίας, ο οποίος θα διαρκέσει 5 ημέρες. Θα ακολουθήσει σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης άλλος ένας πενθήμερος ψεκασμός μέσα  στον Οκτώβριο από τα χρήματα του Υπουργείου, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα δοθούν επιπλέον ημέρες για την αποτελεσματικότερη κάλυψη του Λεσβιακού ελαιώνα.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η Υπηρεσία από την άνοιξη κιόλας έθεσε επίσημα στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη ζήτημα συμπληρωματικής διαβροχής στο τέλος της περιόδου, η οποία ωστόσο θα πρέπει να πληρωθεί από τα ταμεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι Περιφερειάρχες , ενέκριναν συμπληρωματικές πιστώσεις για επιπλέον ψεκασμούς κατά του δάκου. Φέτος ωστόσο, αν και υπάρχει θετική εισήγηση της υπηρεσίας, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Σχολιάζοντας οι ίδιες πηγές, την πορεία της δακοκτονίας φέτος, σημειώνουν ότι σε γενικές γραμμές κινήθηκε καλά, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα παρατράγουδα και τα προβλήματα. «Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αντικατάσταση εργατών, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γινόταν οι απαιτούμενες εργασίες αν και τα περιστατικά αυτά ήταν πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγάλη πληγή ωστόσο για τη δακοκτονία είναι τα βιολογικά ελαιοκτήματα στα οποία δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβουν τα συνεργεία και να κάνουν ψεκασμούς. Η μόνη λύση είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της δακοκτονίας και τα βιολογικά ελαιοκτήματα, να πληρώνουν οι βιοκαλλιεργητές τα αντίστοιχα χρήματα που δίνουν και οι συμβατικοί καλλιεργητές και να γίνονται ψεκασμοί με βιολογικά σκευάσματα».

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι οι παραγωγοί οφείλουν να είναι κοντά στα κτήματά τους, τις ημέρες των ψεκασμών και να έχουν υπόψη ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι μόνο για την αντιμετώπιση του δάκου και όχι για άλλο έντομο. Επομένως θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουν την απαραίτητη φυτοπροστασία για άλλες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και των γεωπόνων για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι ότι θα έχουμε μία μέτρια παραγωγική χρονιά με καλύτερες επιδόσεις στη Βορειοανατολική Λέσβο από Θερμή έως Μήθυμνα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται καλύτερη παραγωγή στις ορεινές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αποδόσεις και η παραγωγή αναμένεται να είναι καλύτερη από την περσινή.

Αναφερόμενοι στα προβλήματα που προκαλεί στην ανθοφορία και στην καρπόδεση της ελιάς η κλιματική αλλαγή και τα ασυνήθιστα πολλές φορές καιρικά φαινόμενα, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι η όποια ζημιά προκαλείται κυρίως στο λεγόμενο προανθικό στάδιο, δηλαδή κατά την ανθοφορία της ελιάς, κάτι το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται ούτε αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. «Αυτό, σημειώνουν, είναι εξαιρετικά άδικο για τους ελαιοπαραγωγούς, με δεδομένο ότι στα λεγόμενα πυρηνόκαρπα  δέντρα όπως τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, σε περίπτωση που προκληθεί ζημιά κατά την ανθοφορία, αναγνωρίζεται η καταστροφή και δίνεται κανονικά αποζημίωση από τον Οργανισμό. Θεωρούμε γενικότερα ότι το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και να ενταχθούν στις αποζημιώσεις και οι βλάβες των ελαιοδέντρων κατά την προανθική περίοδο».

ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜHZ Ο δικός σας, αγαπημένος ραδιοφωνικός σταθμός

 

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Τελευταία άρθρα

Blogroll