ΣΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 99.8 ΜΗΖ

Ο δικός σας ραδιοφωνικός σταθμός

 
 
 
 

2.500 Σομαλοί στη Σμύρνη για να περάσουν Ελλάδα

Αν και η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη χώρα της δυτικής Αφρικής ξεπερνάει τα 4.500 χλμ, όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Τουρκία, προκειμένου να περάσουν στην χώρα μας, από τα νησιά ή τον Έβρο.

Το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την … Σομαλία προς τα νησιά του Αιγαίου έχουν χτυπήσει … «κόκκινο», αναγκάζοντας σε κινητοποίηση τις ελληνικές Αρχές. Από τις 214 αφίξεις παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από τη Σομαλία. Πρόκειται για θύματα διακινητών που με την ανοχή, αν όχι τη συνεργασία, των τουρκικών Αρχών, μεταφέρονται από τη φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τους πολυετείς εμφυλίους πολέμους- αφρικανική χώρα, προς την Τουρκία και από εκεί προς τα ελληνικά σύνορα.


Η «εργαλειοποίηση» της Σομαλίας από την Τουρκία

Η Σομαλία είναι μια φτωχή χώρα που η Τουρκία κινεί σχεδόν τα πάντα, στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Κατά την προσφιλή της τακτική η Άγκυρα, «εργαλειοποιεί» πολίτες της εξαθλιωμένης οικονομικά αφρικανικής χώρας -που αναζητούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής στην Ευρώπη- προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει γι΄ άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η παράνομη μετανάστευση πολιτών της Σομαλίας προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, προωθείται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Καθοριστικό ρόλο έχει το τουρκικό «Γραφείο Διασύνδεσης», τ΄ οποίο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και διεκπεραιώνει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς τα εκεί, χωρίς περιορισμούς και προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Η Turkish Airlines μάλιστα, είναι από τις λίγες ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τη Μογκαντίσου. Να σημειωθεί πως το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη, δεν κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η «ταρίφα» για έκδοση βίζας και μεταφορά στην Τουρκία φτάνει έως τα 1.500 ευρώ το άτομο. Το ποσό αυτό καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο ή από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μογκαντίσου και στη συνέχεια τους φέρνουν σ’ επαφή με Τούρκους ή Σύριους διακινητές, προκειμένου να τους οδηγήσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σομαλία – Τουρκία - Ελλάδα

Αρχικά οι Σομαλοί μεταφέρονται με φορτηγά σε συγκεκριμένες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια καθένας από αυτούς καταβάλλει επιπλέον έως και 800 ευρώ, στα μέλη των δικτύων λαθρεμπόρων, προκειμένου να τους μεταφέρουν κατ΄ ομάδες 6-15 ατόμων, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο και την Σάμο. Χωρίς να συναντήσουν κανένα απολύτως εμπόδιο από τις τουρκικές Αρχές, οι μετανάστες επιβιβάζονται σε φουσκωτές βάρκες με κατεύθυνση δυτικά και τα ελληνικά νησιά. Προηγουμένως ενημερώνονται από τους διακινητές με ποιες ΜΚΟ και με ποιόν τρόπο θα έρθουν σ’ επαφή μόλις περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να βοηθηθούν στη συνέχεια έως ότου πατήσουν στη στεριά.
Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνται στο πέλαγος, συνήθως μέσα σε ακατάλληλες βάρκες και με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας, μ΄ αποτέλεσμα πολλές φορές να καταλήγουν σε πολύνεκρα ναυάγια. Όλα αυτά κάτω από την ανοχή, αν όχι την υποστήριξη, των τουρκικών Αρχών που δεν εμποδίζουν τη δράση των διακινητών και δεν προλαμβάνουν τις παράνομές διελεύσεις προς τα ελληνικά νησιά, Υποχρεώσεις που απορρέουν από τη κοινή δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας για το προσφυγικό του 2016, που θεωρητικά στοχεύει στην «εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και στον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης». Σύμφωνα με πληροφορίες της Αθήνας, περισσότεροι από 2.000-2.500 Αφρικανοί μετανάστες, από τη Σομαλία και το Κογκό, βρίσκονται το διάστημα αυτό «στοιβαγμένοι» στο Δικέλλι και στη Σμύρνη, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα.

Ενημέρωση on-line …
Ερωτηματικά δημιουργούνται από τη δράση μερίδας ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις πως υποβοηθούν άμεσα ή έμμεσά την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την προηγούμενη εβδομάδα o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότης Μηταράκης, άφησε αιχμές κατά της γνωστής νορβηγικής ΜΚΟ «Aegean Boat Report» που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νησιά. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών (messenger, whatsUp κ.α) η οργάνωση καλεί ομάδες παράνομων μεταναστών, που βρίσκονται στη θάλασσα και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να την ενημερώσουν με φωτογραφικό υλικό και το «στίγμα» τους, προκειμένου να τους καθοδηγήσει για το πως θα προσεγγίσουν το κοντινότερο ελληνικό νησί και τι πρέπει να πράξουν στη συνέχεια ώστε έρθουν σ’ επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .